O mare bancă din România, învinsă în tribunal: cum au reușit niște români să nu-și mai plătească ratele, dar să scape și de datorie

de: Alexandru Puiu
10 04. 2023

Sistemul bancar din România a băgat foarte mulți români în sărăcie lucie. Inflația galopantă combinată cu dobânzile explozive la credite au lăsat oameni pe stradă sau i-au forțat să-și vândă locuințele pentru a nu-și pierde toată investiția. Mai există însă și situații în care banca iese în pierdere, dacă ai crede posibil un astfel de scenariu.

”Majorarea colosală a dobânzilor” a fost argumentul oficial al unei familii din Sibiu care a refuzat să-și mai achitate ratele la un credit de nevoi personale în valoare de 17.000 de franci elvețieni. În mod previzibil, banca a încercat să-și recupereze banii printr-un proces de executare silită. Imprevizibilă a fost întreruperea executării silite pe motiv că dreptul băncii de a iniția procedura cu pricina s-a prescris.

Cum au câștigat românii în fața băncii din România

Judecătoria Săliște, din județul Sibiu, a decis că termenul în care o mare bancă din România avea dreptul să efectueze executarea silită în cazul unei datorii de 17.000 franci elvețieni achitate parțial s-a prescris. Povestea acestui caz a început în 2007 când, doi soți au luat un credit de consum în franci și au plătit ratele la termen până în 2015. Din acel moment, după cum se arată în actele înaintate la tribunal, ”nu şi-au mai permis din punct de vedere financiar să onoreze obligațiile de plată, având în vedere majorările colosale ale cuantumului dobânzilor”.

În iulie 2022, banca s-a adresat executorului judecătoresc și a fost inițiată executarea silită pentru suma de 8510 franci elvețieni, aproximativ jumătate din datorie. Din păcate pentru bancă, a fost prea târziu. „Termenul de prescripție a dreptului de a demara executarea silită s-a împlinit la data de 01.04.2019, în condițiile în care acesta a început să curgă la data de 01.04.2016.”

Judecătoria Siliștea a dat dreptate familiei împotriva căreia banca a început executarea silită, atrăgând atenția asupra faptului că termenul de trei ani în care se putea face operațiunea s-a prescris.

„Constatând că de la data naşterii dreptului de a cere executarea silită (21.06.2018) şi până la data cererii de executare silită – 20.06.2022- au trecut mai mult de trei ani, iar termenul de prescripţie nu a fost întrerupt si nici suspendat în toată această perioadă, instanţa va admite excepţia de prescripţie privind dreptul creditoarei de a cere executarea silită a contestatorilor şi pe cale de consecinţă, va constata prescris dreptul creditoarei de a obţine executarea silită, motiv pentru care va admite contestaţia la executare şi va anula toate actele de executare şi executarea silită însăşi pornită împotriva contestatorilor în dosarul de executare silită”, se arată în hotărârea Judecătoriei Săliște, care poate fi atacată cu apel, conform Adevărul.ro.

Ca o notă de subsol interesantă, banca a fost obligată să achite și cheltuielile de judecată ale datornicilor în valoare de 2700 de lei.